facebook
Kossuth Rádió - Csárdás kis angyalok - Az Esti Rádiószínház bemutatója

Csárdás kis angyalok
 
Bratka László, a tavaly elhalálozott szépíró - valamint korántsem mellesleg a XX. századi orosz literatúra kongeniális műfordítója - Felhős című novellakötetéből készült a Rádiószínház legfrissebb bemutatója. Az elbeszélésfüzér darabjai egyetlen nagylélegzetű monológgá öszszeszerkesztve hangzottak fel: a sárbaszakadt, majd aztán reménytelenül úgy maradt falusi Magyarország keservesen kacagtató anekdotáit Újlaky Dénes adta elő.
 
A néhai kultúrház egykor volt mindenesének hol költőien emelkedett, hol szándékoltan tenyeres-talpas mondatai, történetkéi, melyek a pattintott, illetve az őt követő csiszolt párttitkár őskorától egészen a kéjesen sikkantgató Csömödér Nikolett betelefonálós rádióműsorának diadalmas jelenidejéig vázolták a kistelepülés történetét, tökéletes előadóra leltek az öreglegényesen dörmögő Újlaky személyében.
 
A helyi női kézilabdacsapatot körüllihegő és körültapizó férfitörténelem ismertetésében, s hangulatteremtésben a kiváló színésszel bízvást egyenrangú szerepet vitt a Vujicsics és a Söndörgő együttes tagjaiból összeverbuvált tűzoltózenekar: falusias, helyi érdekű hangászkodásuk, mellyel a félmúlt népszerű dallamait körvonalazták, egyszerre idézte a bécsi klasszika nagyjainak zenei tréfáit meg Emir Kusturica filmjeinek originális hangzásvilágát.
 
A rádiójáték talán legnagyszerűbb pillanatait jelentette, amikor az érdemdús rézfúvósok Újlaky rezignált dudorászását kísérve merészen előrukkoltak az "Ó, mami", s azt követően a "Besame mucho" melódiájával. Játékuk, akárcsak a mindenesi nagymonológ közel egy órája maga volt a derűsen tömény reménytelenség.
Az összeállító Varga Viktor és a rendező Magos György egyként remek munkát végzett, hangpanoptikumuk méltó emléket állított Bratka Lászlónak.
 
                                                                                                                                                    László Ferenc        Kossuth Rádió, 2007. július 7.