facebook
Michael Palin - ÚJ Európa - Hetvenedik nap

Michael Palin - New Europe - Day Seventy

 A BBC elkészítette Michael Palin utazós sorozatának legújabb részét, amelyben a Vujicsics és

a Söndörgő Együttes is közreműködik.

A legendás Monty Python csoport egykori tagjának, Michael Palinnek New Europe című nagysikerű sorozata a volt szocialista országok mai helyzetével foglalkozik. A stáb Szentendrére is ellátogatott, ahol a Vujicsics és a Söndörgő Együttes vendégszeretetét és zenéjét élvezhette.

Szentendre                                                                    

„ Minden magyar érzi szívében, hogy ő Attila.”

A Duna alsóbb szakaszán, Budapest felé menet egy Szentendre nevű  szép kisváros  a magyar történelem egyik mozaikja. Szentendrét azok a szerbek alapították, akik az 1389. évi Rigómezei Ütközetet katasztrofális vereségét követően, a törökök elöl  menekültek északra. A városba még több szerb érkezett azután, hogy az Oszmán Hadsereg 1690-ben visszafoglalta Belgrádot.

Szentendre többek között szép pravoszláv templomokkal büszkélkedik: egyikük mellett áll az a  ház, amely egykoron parókia volt, jelenleg pedig a városban maradt körülbelül száz szerb család egyikének, az Eredics családnak otthona.

Eredics Kálmán, a családfő harminckét évvel ezelőtt, öt társával alapította a Vujicsics Együttest, amelyhez  családtagok is csatlakoztak. A mintegy háromszáz éves épület félreeső, zárt kertjében az együttes tagjai a nagybőgőn játszó Kálmánnal együtt különféle hangszereket szólaltatnak meg és olyan energikus népzenét adnak elő, amely nem csak szerb, hanem horvát és macedón hatást is tükröz.

Majd egy melankólia nélküli ebéd következett, amelynek során Zita, Kálmán energikus felesége által szabad tűzön készített ízletes gulyáslevest ettünk és magyar bort, valamint pálinkát ittunk. Emelkedett lélekkel hajóztunk vissza Budapestre.

Egy ilyen szíves vendéglátás után nem is tudom, hogy a zene-e a szeretet tápláléka, vagy az étel-e a szeretet zenéje. Ideje nyugovóra térnünk.    / Michel Palin /

Galéria»»»

Írta és előadja: Michael Palin

Rendezte: John-Paul Davidson és Roger Mills

Executive producer: Steve Abbott

Készítette a Prominent Television és a Passepartout Productions

a BBC Television és a BBC Worldwide Americans közreműködésével