facebook
Vujicsicsék mint lapusnyai banda

Besterce új ostroma

Újabb premierre kerül sor a Madách Színházban.Az esztendő utolsó napján mutatják be a Mikszáth regényből írt Beszterce ostromát. A már összeszokott szerzőtrió Müller Péter, Müller Péter Sziámi és Tolcsvay László ismét valami újjal rukkolt elő.

Mitől nem szokványos a Beszterce ostroma? Attól, hogy Huszti Péter, Psota Irén vagy Szerednyey Béla játéka mellett még a Pongrácz grófot kisérő lapusnyai banda is sztárokból áll. Tagjai ugyanis megegyeznek a népzenei fronton igen magasan jegyzett Vujicsics együttessel.

- A darabbeli Pongrácz gróf élete a zenéről szól - meséli Tolcsvay.
- Így rengeteget gondolkoztam azon,hogy kikből kellene összeállítani a különös zenekart. Végül nem kellett Besztercéig mennem hiszen Szentendrén megtaláltam Vujicsicsékat.
Az együttessel a kapcsolat persze sokkal régebbre vezethető vissza, mivel Mikszáth romantikus szerelmi történetét megelőzően az Eredics Gábor vezette együttes már játszott a Mária evangéliumában népi hangszereken.

- Az egész darabra jellemző a humor, a furcsaság - állítja Tolcsvay László.
- Miért ne lehetne különös a zenekar is? Én amúgy is szeretem azokat a bandákat, amelyek olyan hangszereken játszanak, amely éppen otthon található. Most Vujicsicsék is ilyen csapattá alakulnak át. De, hogy ne csak a humorról essen szó: A századfordulón íródott darab kérdése újra időszerű. Hogyan illik egymáshoz az archaikus eszmeiségű gróf és a kialakulóban lévő egységes Európa. (hamvas)