facebook
Michael Palin - ÚJ Európa - Hetvenedik nap: Visegrád
Minden magyar érzi szívében, hogy ő Attila.

A Duna alsóbb szakaszán, Budapest felé menet egy Szentendre nevű szép kisváros a magyar történelem mozaikjának egyik darabkája. 
Szentendrét azok a szerbek alapították, akik az 1389. évi rigómezei ütközet katasztrofális vereségét követően menekültek északra. A városba még több szerb érkezett azután,  hogy az oszmán hadsereg 1690-ben visszafoglalta Belgrádot.

Eredics Kálmán, a családfő harminckét évvel ezelőtt, öt társával alapította a Vujicsics Együttest, amelyhez közben még egyéb családtagok is csatlakoztak. A mintegy háromszáz éves épület félreeső, zárt kertjében az együttes tagjai a nagybőgőn játszó Kálmánnal együtt különféle hangszereket szólaltatnak meg és olyan energikus népzenét adnak elő, amely nem csak szerb, hanem horvát és macedón hatást is tükröz. Sebestyén Márta, Magyarország egyik legünnepeltebb énekese, aki az English Patient-ben énekelte azt a bizonyos varázslatos népdalt, sok éve dolgozik az együttessel. Széles, érzelmi skálájával, valamint szemmel láthatóan könnyed technikájával bármilyen nehézségű zenei anyaggal megbirkózik, jóllehet ebben a pillanatban, amikor a Nap lenyugvófélben van, e magas falakkal körülvett kert hangulatához ezek a fájdalmat és elvágyódást sugárzó dalok illenek.
Melankólikus”- mondja mentegetőzve Sebestyén Márta, miután mindannyiunk gondolkodásra ösztönző csendbe burkolózott.
Olyan ez, mint a történelmünk”.
Ezután egy melankóliát nélkülöző vacsora következett, amelynek során Zita, Kálmán energikus felesége által szabad tűzön készített ízletes gulyáslevest ettünk és magyar bort, valamint pálint ittunk. Emelkedett lélekkel hajóztunk vissza Budapestre.
Egy ilyen szíves vendéglátás után nem is tudom, hogy a zene-e a szeretet tápláléka, vagy az étel a tápláléka-e a szeretet zenéjének.
 
 
 
Ideje nyugovóra térnünk.                                             
/ Michel Palin /
 
/ Michel Palin,New Europe fotó - Basil Pao /
/ szentendrei fotók - Paraszkay György /