facebook
Pécs - Kodály Központ - koncert - „Hej barátom ...” - a Vujicsics Szörényivel

 
Vujicsics Szörényivel a Kodály Központ színpadán 
 
 
A Kodály Központban január 12-én hallhatjuk a Vujicsics együttes „Hej barátom ...” című koncertjét, ahol a vendég Szörényi Levente lesz. A magyarországi szerb és horvát népzene megszólaltatásának tán legautentikusabb képviselője a 38 éve alakult Vujicsics együttes. Borbély Mihály a mai Vujicsicsról beszélt
 
– Nagyon fontos, hogy ez alatt a sok évtized alatt alig változott a felállásunk, csupán annyiban, amit az élet, illetve, sajnos, a halál hozott: Győri Karcsi kollégánk hat éve elhunyt. De amúgy az alapok, személyekben és felfogásban is változatlanok. A Vujicsics együttes repertoárjának gerince a szerb és a horvát népzene ma is, amikor a délszláv háború óta ezt a két népet inkább ellenségként szokás számon tartani. Mi hiszünk a népek egymást gazdagító hatásában. Alapítónk, Vujicsics Tihamér a legjobb példa egyébként: szerb papi családból származott, de ez egy pillanatig sem akadályozta meg abban, hogy ő gyűjtse a legtöbb magyarországi horvát népdalt. Aztán, az említett haláleset miatt 5 éve csatlakozott hozzánk Vizeli Balázs hegedűsünk, akinek köszönhetően magyar dallamok is bekerültek a Vujicsics-műsorba, és bizony érdekes dolog, hogy ezek miként szólalnak meg, mondjuk, a tamburazenekarral.


– A pécsi fellépés egyik, ha nem legnagyobb szenzációja lesz, hogy a legendás Illés együttes nem kevésbé legendás oszlopa, Szörényi Levente a vendég. De vajon hogyan jött létre ez a várhatóan gyümölcsöző kapcsolat?
 
– Vannak rég várt, elkerülhetetlen találkozások. Mi ifjú korunktól ezt éreztük az Illés együttes jó néhány – nemcsak népzenei, de egyenesen –„szerbes-horvátos” karakterű száma hallatán. Valamikor a motivika, a harmonizáció, a hangsor, valamikor a zárlat tette félreismerhetetlenné számunkra: ezek a dallamok tamburák, harmonikák, hegedűk, frulicák, gajdék után kiáltanak. Eltelt közel négy évtized. Aztán a Hagyományok Házában a közelmúltban egy jótékonysági koncert kapcsán merült fel, hogy milyen lenne közösen zenélni Szörényi Leventével. És teljesen jól működött a dolog. Levente nem is titkolta, hogy ez a hangzásvilág csöppet sem áll tőle távol, mivel az ereiben némi délszláv vér is csörgedezik.

– A közös munka lényege, hogy a jól ismert Illés-számokat – Amikor én még kissrác voltam, Sárga rózsa, Hej barátom, A Kugli – nem csupán kíséri a Vujicsics együttes, hanem, ahol helyét érezték, továbbfejlesztettek egy-egy motívumot.
 
– Már próbáltunk egyet, valamint Leventének átküldtük, mire jutottunk. Több megoldásnak, számnak ez a pécsi koncert lesz az ősbemutatója, úgyhogy mi is izgatottan várjuk, milyen hatása lesz. Kétségtelen, ennek van némi divatja is, nevezetesen, hogy a popzenét népzeneileg dolgozzák fel – jelzem, nem szeretnénk elmenni ebbe az irányba. A Vujicsics együttes nem kíván világzenét játszani, hanem megmaradunk a tradicionális népzenénél. Ám ez nem jelenti azt mégsem, hogy adott esetben ne szűrődhetnének be különféle hatások, a poptól egészen a jazzig.
/ Eozin /